Paletele cromatice ale anotimpurilor

Asa cum am explicat in postarea precedenta, intitulata "Cum alegem culoarea bijuteriei ce o purtam", atunci cand alegem culoarea unui accesoriu, ar trebui sa tinem cont de cateva reguli de baza.  

Prima regula era sa asortam daca este posibil culoarea bijuteriei in ton cu restul culorilor vestimentatiei.
Despre aceasta regula vom vorbi in acest articol.

Atunci cand culorile se potrivesc, totul este firesc. Problemele apar insa in cazul alegerii gresite a culorilor. La nivel subconstient se percepe imediat lipsa de armonie, iar cei din jurul nostru vor avea o stare de disconfort atunci cand ne privesc.

Exista foarte multe palete cromatice asemenea acordurilor muzicale. Ele pot fi gasite cu usurinta pe internet plecand de la culoarea pe care doriti sa o asortati.
Totusi timpul nu ne permite intotdeauna sa facem analize minutioase de cate ori avem de asortat un accesoriu functie de culoarea vestimentatiei.
Alternativa este sa mergem pe instinct, amintindu-ne de paletele cromatice pe care le-am intalnit in natura.
Iar in acest sens, cel mai la indemana sunt paletele cromatice oferite de cele patru anotimpuri.
Aproape fiecare culoare din natura se regaseste intr-unul din cele 4 grupuri cromatice. Culorile din acelasi grup se vor armoniza intotdeauna intre ele. Insa daca culorile dintr-un grup se vor aseza in alt grup, ele se vor respinge. 

Vom incerca sa le prezentam cat mai simplu.

 • Paleta cromatica de Primavara
 • Se poate observa imediat ca toate culorile din acest grup sunt calde, delicate, pline de energie si vibratie. 
  Cateva culori reprezentative pentru acest grup ar fi rosu deschis, roz coral, portocaliu piersica, galben solar, verde deschis, albastru cer, violet liliac. Lista este mai lunga, iar pentru a ne gasi inspiratia, este suficient sa privim natura inflorita sau peisajele de primavara.
  Aproape toate au galben in compozitia lor si nici un pic de negru, ceea ce le confera caldura si claritate.
  Oamenii care iubesc aceste culori sunt zburdalnici, veseli si radiaza prospetime si optimism.

   

 • Paleta cromatica de Vara
 • Atmosfera este una senina, plina de liniste, relaxare si visare.
  Fiecare culoare din aceasta paleta contine gri sau albastru in diferite procente, ceea ce le confera un ton mai rece, sobru si elegant, dar nicidecum mohorat. Cromatica ramane delicata si subtila.
  Printre numeroasele culori din aceasta paleta fac parte rozul trandafiriu, albastrul oglindit in suprafata unei ape, verdele salviei, violetul lavandei si albul scoicii.

   

 • Paleta cromatica de Toamna 
 • La fel ca la paleta de primavara, toate culorile din acest grup au la baza galben cald, insa toate contin si un procent de negru, ceea ce le confera un ton de maturitate si drama.
  Caracterul de pamant devine astfel evident si energia acestuia face ca intreg peisajul sa fie mai aprins, insa in deplina armonie.
  Culorile pornesc de la nuante calme ale verii si ajung pana la tonurile incandescente si excentrice ale recoltelor si frunzelor de toamna: verde-oliv, verde-padure, galben-floarea-soarelui, portocaliu-caramel, rosu-ruginiu si violet-vanata.

   

 • Paleta cromatica de Iarna
 • Este singura paleta care contine albul pur si negrul pur.
  La fel ca in peisajele de iarna minimaliste, in care totul este contrastant pe fundalul zapezii, si culorile din aceasta paleta sunt intense si indraznete. Albastrul este prezent in compozitia culorilor si le confera uneori un aer glacial.
  Alte culori incluse in aceasta paleta sunt: albastru-gheata, verde-fistic, galben-lemon, rosu accentuat, magenta, gri argintiu si albastru miez de noapte.

   

  Ne-am rezumat sa va prezentam doar cele 4 palete cromatice ale anotimpurilor, deoarece cu acestea suntem familiarizati cu totii. Inca de la nastere am fost obisnuiti cu acest combinatii de culori si de aceea le percepem ca pe niste armonii cromatice ce au o mare influenta asupra noastra.
  Asa cum am mai spus, exista foarte multe palete cromatice pe care le puteti gasi pe internet plecand de la culoarea de baza a vestimentatiei.

  Va dorim inspiratie in asortarea culorilor, iar daca timpul nu va permite, nu uitati ca in final,  instinctul in alegerea accesoriului si atitudinea cu care il purtati sunt cele care conteaza cu adevarat. 
  Sau, asa cum spunea Nicolae Grigorescu, 
  “Sentimentul coloreaza, nu pensula”

   

   

   

  Lasă un comentariu

  Nu uita, comentariile trebuie aprobate înainte de publicare